Home » Cultură » Judith Love Cohen, singura și prima balerină care a devenit inginer aerospațial. Mama actorului de comedie Jack Black

Judith Love Cohen, singura și prima balerină care a devenit inginer aerospațial. Mama actorului de comedie Jack Black

Judith Love Cohen, singura și prima balerină care a devenit inginer aerospațial. Mama actorului de comedie Jack Black
Foto: Wikipedia
Publicat: 07.07.2024

Judith Love Cohen (1933 – 2016), balerină în cadrul Operei Metropolitane din New York, autoare de cărți pentru copii, pionier în știință și tehnologie, mama actorului de comedie și muzicianului Jack Black, a fost un inginer aerospațial american important, care a ajutat la salvarea astronauților de pe Apollo 13, misiune ce, mai târziu, a făcut subiectul unui film premiat cu Oscar. Cohen a contribuit la proiectarea sistemului critic de ghidare în situație de criză, care a permis astronauților de pe Apollo 13 să revină în siguranță pe Pământ.

În anii ’50, la îndemnul renumitului fizician Richard Feynman, care i-a recunoscut potențialul și a încurajat-o să urmeze o carieră în domeniul emergent al informaticii, Cohen s-a înscris la un curs de programare pentru calculatoare la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), o decizie ce va fi devenit mai târziu catalizatorul contribuțiilor sale revoluționare la explorarea spațială.

Fetele nu făceau aceste lucruri (n.r. nu se îndreptau către astronomie). Singura dată când am văzut o femeie făcând ceva interesant, s-a întâmplat în timpul școlii, când am avut o femeie profesor de matematică. Așa că am decis și eu, „voi fi profesoară de matematică”, povestea Judith Cohen care, de altfel, în clasa a V-a primea bani de la  colegii de clasă pentru a le face temele la matematică.

Născută în Brooklyn, New York, la 16 august 1933, Judith Love Cohen și-a urmat pasiunea pentru inginerie într-o perioadă în care foarte puține femei se aventurau în astfel de teritorii.

A urmat cursurile Brooklyn College, iar mai târziu a obținut o diplomă de licență în inginerie electrică la University of Southern California. Pasiunea și dedicarea pentru domeniul său au determinat-o să lucreze la unele dintre cele mai importante provocări aerospațiale ale secolului XX.

Studentă la Matematică în cadrul Brooklyn College, Judith l-a cunoscut în timpul facultății pe Bernard Siegel, inginer și el, cu care s-a căsătorit la mijlocul anilor 50, divorțând apoi la mijlocul anilor 60. Cuplul a avut trei copii, Neil Siegel, Howard Siegel și Rachel Siegel.

Până în 1957, Cohen a absolvit USC cu o licență și un master în inginerie electrică, lucrân apoi pentru Space Technology Laboratories, un contractor al NASA numit ulterior TRW – și îndeplinindu-și un vis din copilărie, într-o perioadă în care doar 0,05% dintre toți inginerii de la acea vreme erau femei.

Am ajuns să pot face de fapt lucrul pe care mi-l doream de la 10 ani.

După despărțirea de Siegel, Cohen s-a căsătorit cu Thomas Black (de care a divorțat în 1979), tatăl simpaticului actor Jack Black. La 28 august 1969, Cohen a plecat de la birou pentru a merge la spital și a-l naște pe Jack, dar s-a oprit în drum spre ieșire pentru a lua documentele la care lucra. În aceeași zi în care l-a adus pe lume pe Jack, Judith Cohen a pus la punct sistemul de ghidare care a fost crucial pentru întoarcerea în siguranță a echipajului și salvarea astronauților de pe Apollo.

(La începutul anilor 80, s-a căsătorit pentru a treia oară, mariajul cu David A. Katz durând 35 de ani. Pe Katz, Judith Cohen l-a considerat dragostea vieții ei).

Judith Love Cohen
Foto: Wikipedia

Cariera lui Cohen a luat o întorsătură semnificativă atunci când s-a alăturat echipei de la Laboratorul de Instrumentație al MIT, cunoscut mai târziu sub numele de Laboratorul Charles Stark Draper. Aici a devenit parte integrantă a programului Apollo, care avea ca scop trimiterea de astronauți pe Lună. Expertiza lui Cohen în programarea calculatoarelor s-a dovedit a fi de neprețuit, în special în timpul misiunii Apollo 11, unde a jucat un rol crucial în dezvoltarea software-ului care a controlat aterizarea modulului lunar pe suprafața Lunii.

Codul ei a avut un rol esențial în ghidarea astronauților Neil Armstrong și Buzz Aldrin pentru a deveni primii oameni care au pus piciorul pe suprafața lunară la 20 iulie 1969. Contribuția lui Cohen la această realizare istorică i-a adus premiul NASA Apollo Achievement Award.

Dincolo de realizările tehnice, Judith Cohen a fost un deschizător de drumuri pentru femei în domeniile științei și tehnologiei dominate de bărbați. Munca ei a devenit un exemplu pur a ceea ce pot realiza femeile în domeniile STEM, deschizând calea pentru generațiile viitoare de femei de știință și ingineri.

Judith Cohen a contribuit la domeniul tehnologiei pe tot parcursul carierei sale, lucrând la proiecte precum programul Space Shuttle și sistemele de comunicații prin satelit.

După ce s-a retras din activitate, Judith Cohen și-a dedicat timpul predării, îndrumării și inspirării oamenilor de știință și inginerilor aspiranți.

După încheierea activității profesionale în cadrul programelor spațiale, Cohen s-a implicat în controlul tehnologic al sistemului pentru stația științifică terestră a telescopului spațial Hubble, rol care i-a permis să contribuie la operațiunile și funcționalitatea unuia dintre cele mai importante instrumente de observare din astronomie.

După pensionare, în 1990, Judith Cohen a scris cartea „You Can Be a Woman Engineer”, destinată fetelor cu vârste cuprinse între opt și zece ani, scrisă cu scopul de a le inspira să își urmeze pasiunea pentru inginerie. Deoarece nu a găsit o editură potrivită care să îi publice cartea, Judith și soțul ei, David Katz, au înființat propria editură – Cascade Pass, publicând mai târziu peste 20 de cărți similar („You Can Be a Woman Architect”, „You Can Be a Woman Astronomer” sau „You Can Be a Woman Paleontologist” etc), o serie cu mare succes la publicul cititor,  care s-a vândut în peste 100.000 de exemplare. Mai mult, Judith Love Cohen a dezvoltat și materiale didactice pentru a permite educatoarelor cu interese similare să obțină aceleași rezultate în inspirarea tinerelor.

Judith Cphen a murit la 25 iulie 2016, la vârsta de 82 de ani.

https://faroutmagazine.co.uk/judith-love-cohen-the-remarkable-story-of-jack-blacks-mother/

https://www.usatoday.com/story/news/factcheck/2021/06/30/jack-blacks-mother-worked-system-helped-save-apollo-13/7810622002/

https://allthatsinteresting.com/judith-love-cohen

Vă recomandăm să citiți și:

Lionel Messi, câștigătorul celor mai multe Baloane de Aur din istorie. „Trebuie să te lupți pentru a-ți îndeplini visul”

Roberto Goizueta, fost CEO Coca-Cola, primul latino-american miliardar din SUA

Shakira a fost respinsă din corul școlii pentru că ar fi cântat ca o capră. „Nu poți realiza nimic în viață fără un mic sacrificiu”

Cristiano Ronaldo, cel mai popular sportiv. Câștigă 7 dolari pe secundă! „Fără fotbal, viața mea nu înseamnă nimic”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Prietenii ajută persoanele în vârstă mai mult decât familia, arată un studiu
Prietenii ajută persoanele în vârstă mai mult decât familia, arată un studiu
Căutările Google arată de ce le este frică românilor
Căutările Google arată de ce le este frică românilor
Noaptea „Trandafirului”. Cum au fost furaţi din morgă morţii de la Timişoara şi incineraţi la Bucureşti, din ordinul Elenei Ceauşescu
Noaptea „Trandafirului”. Cum au fost furaţi din morgă morţii de la Timişoara şi incineraţi la Bucureşti, din ordinul ...
Papa Francisc, vizat de un atentat cu bombă. Vaticanul a fost informat de serviciile secrete britanice
Papa Francisc, vizat de un atentat cu bombă. Vaticanul a fost informat de serviciile secrete britanice
Cât internet au consumat românii în anul 2024?
Cât internet au consumat românii în anul 2024?
Încă un petrolier a întâmpinat probleme în Marea Neagră
Încă un petrolier a întâmpinat probleme în Marea Neagră
Cum a reușit o femeie să scape de închisoare după ce a aruncat cu milkshake în „artizanul Brexitului”
Cum a reușit o femeie să scape de închisoare după ce a aruncat cu milkshake în „artizanul Brexitului”
Premieră în astronomie! O stea binară, detectată pentru prima dată în apropiere de gaura neagră supermasivă din centrul Căii Lactee
Premieră în astronomie! O stea binară, detectată pentru prima dată în apropiere de gaura neagră supermasivă din centrul ...
Cât de mult „ne putrezește” Internetul creierul? Dovezile sunt tot mai greu de ignorat
Cât de mult „ne putrezește” Internetul creierul? Dovezile sunt tot mai greu de ignorat
Studiu: Salvarea animalelor „bătrâne și înțelepte” este vitală pentru supraviețuirea speciilor
Studiu: Salvarea animalelor „bătrâne și înțelepte” este vitală pentru supraviețuirea speciilor
Apostolul Sfântul Pavel, autorul unora dintre cele mai vechi scrisori creștine
Apostolul Sfântul Pavel, autorul unora dintre cele mai vechi scrisori creștine
Studiu: Expunerea la poluarea atmosferică poate crește riscul de infertilitate
Studiu: Expunerea la poluarea atmosferică poate crește riscul de infertilitate
Doar 30 de minute de activitate pe zi ajută memoria, arată un studiu
Doar 30 de minute de activitate pe zi ajută memoria, arată un studiu
Update Go4it #8: Luci Popa vine la podcast să ne spună povestea sa, cât de rapidă este mașina Xiaomi și ce ar face fără iPhone
Update Go4it #8: Luci Popa vine la podcast să ne spună povestea sa, cât de rapidă este mașina Xiaomi și ce ar face ...
(P) Descoperă cât costă un implant dentar: prețul nu mai este unul tabu pentru nimeni!
(P) Descoperă cât costă un implant dentar: prețul nu mai este unul tabu pentru nimeni!
Test de cultură generală. Unde trăiesc pinguinii și urșii polari?
Test de cultură generală. Unde trăiesc pinguinii și urșii polari?
Astronomii din România au descoperit o stea de 179 de ori mai strălucitoare decât Soarele! Ce nume a primit?
Astronomii din România au descoperit o stea de 179 de ori mai strălucitoare decât Soarele! Ce nume a primit?
Cât au de gând românii să cheltuiască pe cadourile de Crăciun anul acesta?
Cât au de gând românii să cheltuiască pe cadourile de Crăciun anul acesta?